Hrvatski paviljon EXPO 2008, Zaragoza


U svome paviljonu na Expo-u 2008 u Zaragozi (Španjolska), Hrvatska je predstavila projekt Kap vode - zrno soli. AVC Zagreb u projektu je sudjelovao kao projektant AV sustava te je imao čast i dobaviti opremu te izvršiti integraciju sustava na samom objektu.


Tim inženjera i instalatera AVC Zagreb uspješno je izveo projekt, čime je još jednom pokazao svoju sposobnost u stvaranju moćnih i impresivnih instalacija. Slijedi detaljan opis opreme koja je korištena u raznim dijelovima paviljona.


Ulazni prostor
Ovaj je dio sustava bio načinjen od optičkih vlakana (koje je dostavila i instalirala tvrtka Hal d.o.o., Hrvatska) koja su se spuštala sa stropa, a njima se upravljalo pomoću DMX sučelja i AMX centralnog upravljačkog sustava. Pomoću svijetlećih točkica optičkih niti koje su oponašale valove i 4-kanalnog audio sustava (s ukupno 16 zvučnika), posjetitelji su imali vrlo stvaran doživljaj podmorja.


Izložbeni prostor
Video sustav je zamišljen kao video projekcija sa stropa na pod prekriven solju i dodatne projekcije na bočne zidove. Podna projekcija dimenzija 10x7m ostvarena je pomoću dva Panasonic PT-D7700E DLP projektora u "split-screen" modu rada . Svaki je projektor prikazivao polovinu slike s preklapanjem od jednog metra. Odlična "edge-blending" funkcija Panasonic projektora olakšala je ovaj posao. Zbog nedovoljne visine paviljona projekcije su morale biti prikazane pomoću zrcala od 45˚. Nosač projektora sa zrcalnom konstrukcijom u potpunosti je osmislio i proizveo AVC Zagreb. Za projekciju na bočnim zidovima korištena su 4 Panasonic PT-D5700E DLP projektora. Obzirom da je cilj bio učiniti projekcije što je moguće vertikalnijima kako posjetitelji koji su šetali po prostoru ne bi stvarali smetnje, pri produkciji video materijala bila je potrebna znatna korekcija vertikalnog "keystone"-a.


Izložbeni je prostor imao i sustav detekcije pokreta putem video signala koji je sastavljen od 4 IC kamere, četverostrukog preklopnika, te Video/FireWire konvertera. Sustav je omogućavao promjenu podne projekcije sukladno kretanju posjetitelja. Prostor je imao 8-kanalni audio sustav sastavljen od 16 zvučnika. 8 JBL Control 24C zvučnika (koji se obično koriste kao stropni zvučnici) bilo je skriveno u tlu, ispod soli. Dodatnih 8 JBL Control 25AV zvučnika i 2 niskotonska zvučnika visoke snage JBL ASB6118 postavljeno je iznad galerije. Korištena su Crown pojačala i DBX skretnice. Video i audio reprodukcija ostvarena je pomoću Apple MacPro i MacMini računala.


Stepenište (ka galeriji izložbenog prostora)
Sustav se sastojao od projekcije vodenih balona na stubama, projekcije kiše na prednjem zidu te na dva vertikalna plazma ekrana. Korišteni su Panasonic DLP projektori PT-D4000E i Panasonic plazme TH-50PH10E. Za video reprodukciju korišten je Alcorn McBride Digital Binloop solid state sustav. 4-kanalni audio sustav s ukupno 8 JBL Control 25AV zvučnika pratio je video projekcije.


Izlazni prostor (vodeni bar)
Ponovno je bilo potrebno uzeti u obzir nedovoljnu visinu paviljona te smo morali koristiti sustav podijeljenih slika s približno 1m preklapanja. Ukupno je 4 Panasonic PT-D4000E DLP projektora davalo približno 12x8m sliku na podu. Svaka od dvije preklopljene projekcije postignuta je pomoću para projektora u stogu koji su omogućili potpunu zalihost sustava i visoku svjetlinu, no stvorili su i poteškoće pri pozicioniranju projekcije, boje i svjetline slike. Na prilagodbu podnih projekcija u izložbenom i izlaznom prostoru utrošeno je otprilike 20 radnih sati (neto).
Audio sustav je 4-kanalni sustav sastavljen od 8 JBL Control 25AV zvučnika i CROWN pojačala.


Upravljanje sustavom
Audio, video i sustavom rasvjete upravljalo se AMX centralnim sustavom upravljanja uglavnom putem RS232 protokola i releja za otvaranje vrata izložbenog prostora. Sustav je scenski predprogramiran. Pomoću kontrolnog sučelja, čitav sustav se može uključiti ili isključiti putem jedne tipke. Moguća je i dijagnostika projektora (pregled radnih sati lampe, temperature zraka, itd.). Scene se pokreću pomoću za to određenih prekidača smještenih na četiri lokacije unutar paviljona. Sustavom vrlo lako može upravljati i tehnički needucirana osoba.


_____________________


Linkovi:


Video Podna projekcija u vodenom baru


Video Projekcije na pod prekriven solju

Preuzmi PDF

© AVC d.o.o. | Hrastovička 62 | HR-10250 Lučko-Zagreb | Hrvatska.